"Nem volt jogszerű?!"

2017.05.20. 15:21

A minap jócskán felkorbácsolta a hazai állóvizet a Momentum akciója az Origo szerkesztőségben. Kissé visszásnak érzem, amikor a teljes liberális sajtó maradéka ekkora aránytévesztésben nyilatkozik egy ilyen akcióról, további megosztottságot gerjesztve közöttünk. Mindössze ma olvastam először valami olyasmit, hogy talán jogilag sem éppen kifogásolható az akció. Jó lenne helyretenni az arányokat.

Kissé messziről indítva, bár papíron parlamentáris demokrácia vagyunk, a gyakorlatban -kérjük kapaszkodjanak- az anarchia szó pontosabb képet fest arról ami minket körülvesz. Ugye az anarchia rend nélküliséget (nézőponttól függően káoszt vagy "spontán" értsd: erőn alapuló rendet jelent), olyan állapotot, amikor ha vannak is lefektetett szabályok, azok a társadalom, vagy egy része számára semmiféle kötelezettséget nem jelentenek. Ilyenkor élnek vissza emberek erőfölényükkel, a törvények alkalmazása nem egyetemes jogok mentén, hanem önkényesen, tetszőleges esetekben történik, vagy éppen tekintenek el tőle. Kiskapuk, önmaguk felé hajló kezek. Hétköznapibb példákkal: Gyros ha rendőr vagy, vagy amikor bizonyos graffitik másnap/aznap lekerülnek a takarítókat amúgy sosem látott falakról. Esetleg amikor a polgármester utcája aszfaltozódik a leggyorsabban, a többi meg sosem.

Ilyen formán, anarchiában teljesen elfogadott, hogy az ember ott parkol, úgy közlekedik, azt tesz, vagy éppen nem tesz, ami éppen neki tetszik, mindezeket látszólag* valós következmények nélkül.
Persze, mondhatnánk hogy a többség számára itt még igenis léteznek törvények, de ha éppen a jogalkotók és pajtásaik oldalán találkozunk durva törvénysértésekkel, akkor mégsem lehet azt mondani hogy a jogrendszer, vagy csak úgy általában a jog működik. Sőt, mélyebb értelemben a jog eredeti célja bizonyos egyetemes értékek, elvek normaként való meghatározása, az ezek ellen fellépők szankcionálása/büntetése. Ez utóbbi pedig egészen szembe megy a fentiekkel.

Visszatérve a konkrét esetre, mindenek előtt szeretném különválasztani az aktuális eseményt elkövetőiktől.
Azt gondolom, ha például egy "szélsőséges jobboldali" kutyamenhelyeket támogat, akkor ezen támogatás értékéből SEMMIT SEM VESZ el az a mellékkörülmény, hogy szélsőséges jobboldali.
Mégis, amikor egy egyszerű állampolgár azzal állt elő nem is oly régen, hogy ő márpedig nem fizet adót (mert érzése szerint az nem megfelelő célokat szolgál), nem kezdte a TASZ megvédeni a magyar államot a súlyos jogsértéssel szemben, sőt ugyanazok az orgánumok akik most jogsértésről beszéltek, akkor kevésbé domborították ki a dolog ezen oldalát. Itt már talán látszik az aránytévesztés amiről a bevezetőmben beszéltem. Írom ezt annak dacára, hogy szememben a fenti úriember egy HŐS, csupa nagy betűvel!

A másik ok ami miatt szeretném szétválasztani a fentieket, kissé személyesebb... egyszerűen szólva egyetlen politikai formációt a maiak közül sem tudok legitimnek tekinteni. Vannak szimpatikus kezdeményezések, sőt akadnak évek óta becsületesen dolgozó politikusok is, de ettől még nem lesz az "oldaluk" egészében vállalható. Olyan oldal például biztosan nem, aki szerint a 2010 előtti fidesz szimpatikus volt... számomra nem volt az, ezüsthajók, székház, tűzijáték Nemzeti Színház/deák téri gödör, hogy csak a színesebbeket említsem.
Farkasok voltak már akkor is báránybőrben, csak azóta a bundát is kihízták, hiszen belőlünk falatoznak szakadatlan. Aki a kordonbontó orbánt tekinti követendő példának, amikor bemegy egy szerkesztőségbe forgatni az nem sokban különbözik elődjétől... csak még nem tart ott.
Azonban egy cselekedet, igenis túlmutathat a cselekvő eredeti céljain.

Azt gondolom hogy maga szerkesztőségi jelenet olyasmi volt, amire nagyon hosszú ideje volt szüksége ennek a hittelen országnak. Fontos pillanat volt, ami a maga egyszerű képi elemeivel mutatta be mindenki számára érthető formában, a hazugságok és a valóság találkozását.
Hihetetlen módon őszinte volt az a kínos, "szemlesütött" tekintet, az a már gyerekeknél is megfigyelhető bűnbánat, az a belső felismerés "lebuktam".

Érzésem szerint, ez a legfontosabb hozadéka a jelenetnek.
Nem lesz tőle szimpatikusabb a kissé gőgös Momentum (ők majd attól lesznek azok, ha a sok-sok helyi fórum után, valós programot is hoznak), de nem fogom megvetni az akció célpontját sem!
Azt gondolom neki éppen olyan fontos érvei vannak ott dolgozni, mint amennyire nekem elfogadhatatlan lenne. Nem az ő cipőjét hordom, ő sem az enyémet.
És végül, nem lesz tőle ingatagabb a bontás alatt álló jogállamiság sem.
Viszont minden "vajasfülü" megélhetési- vagy elvi-, -legyen homokszem, vagy fogaskerék- lehetőséget kapott újraértékelni a tettei árát és értékét...
*Hiszem, hogy az ilyen "babérok" végül bizony az ember fejére kerülnek.
Bár meglehet úszni sok stiklit sokszor, de -még a nagy számok törvénye szerint is- ezzel csak elodázzuk az elkerülhetetlent, miközben a szerzett vagyon mellett bűneink is busásan kamatoznak... a ráolvasásig.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagokarca.blog.hu/api/trackback/id/tr10012527667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása