Van választás...

2010.04.02. 16:06

Közeleg a választás... ismét mindannyian, legjobb tudásunk szerint választhatunk a "színes" palettáról. Nem is véletlen az idézőjel, mert amikor számot vetettem -kicsiny listát készítve a lehetőségekről- bizony a végére, szinte senki sem maradt. De azt hiszem a lehetőségek olyanok, amilyeneket a nagyközönség megérdemel.

A köz emberei éppen úgy közülünk kerülnek ki, így legjobb esetben is csak annyira erkölcsösek és őszinték, mint az "átlagember" és akkor még nem vettük bele, hogy a hatalom érzése bizony nem javít ezen a mérlegen.
Miért elfogadott például ha vki elvből nem vesz bérletet?
Elhiszem -sőt tudom- hogy annak ára nincs "egészen" összhangban a szolgáltatás minőségével, ugyanakkor botorság ezzel takarózni, hiszen ezután milyen alapon támasztunk bármiféle elvárást feléjük?
Ugyanez a hozzáállás figyelhető meg tucatnyi apró dologban, amik minimum megtűrt részei a mindennapoknak, de sok van ami egyenesen elfogadott, sőt követendő példa, annak megkérdőjelezhető erkölcsi vonatkozása mellett is. Fel lehetne hozni az adófizetést, a vállalkozások pénzügyeit, vagy hogy mire költjük/váltjuk be, a megszerzett utalványainkat.
Nem mondom, hogy mától eljen mindenki mintaéletet, ugyanakkor ezek mellett álszent dolognak tűnik, azon csodálkozni hogy micsoda botrányaink vannak különböző állami vagy pártközeli helyeken.
Nem ámulni kellene ezeken, hanem változtatni, először mindenkinek, otthon kicsiben... a mindennapokban. Kiszűrni sorainkból a helytelen viselkedést, egyfajta társadalmi önszabályozás, elvégre a törvény, az állam nem mondhatja meg miként gondolkozzanak a lakói, ezt csak mi, egymásnak példát mutatva tehetjük meg. Ha ugyanis valami nem elvárt, hanem lenézett viselkedési forma, nem lesz vonzó követni sem.
Aztán ahogy bennünk kialakul ez a magasabb rendű erkölcsi viselkedés (amit már most mindenki elvárna a MÁSIKTÓL), úgy fog ehhez igazodni a többi dolog is. Úgy lesznek rátermettebb, tettrekész emberek vezető pozíciókban. Mindehhez nincs rossz, vagy jó időpont. Elkezdhető bármely idő- év- napszakban, nem kell várni vele másokra és nincsenek hátráltató tényezők sem. Elhatározás kérdése...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagokarca.blog.hu/api/trackback/id/tr481889851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása