Tanuljunk nyelveket...

2010.03.31. 15:13

Tucatszor megesett már velem, hogy nem tudtam igazán jól elmondani amit akartam. Pedig a miénk kimondottan választékos és sokszínű nyelv.

Valahol ez azzal függ össze, miként tanul az ember egy nyelvet. Különösen az elvont, nehezebben megfogalmazható dolgokra igaz ez.
A különböző nyelvek mögött, sokszor nagyobb gondolkodásbeli különbség is van. Ezért nincs számos kifejezésnek igazán jó megfelelője más nyelveken. Azonban nem kell ennyire messzire menni, mert a nyelv a szavak értelmezése még egyénenként is változó, ez pedig tucatnyi félreértés forrása. Mindenkivel megesett már hogy mondott valamit, de a másik nem úgy vagy nem azt értette rajta, ezek mind ebből adódnak. Amikor az egyik ember "talán"-ja a majdnem igent jelenti, míg a másik ezt "valószínüleg nem"-nek érti. És ez csak a legegyszerűbb példa, vannak sokkal árnyaltabb és nehezebben megfogható jelentésbeli különbségek.
Akadnak szélsőséges esetek is, egyszer hallottam például a barát meghatározását mint olyasvalaki aki nem szúr hátba.

Ugyanez zajlik le a klasszikus pletyka esetében is, amikor pár emberen áthaladva, túlzóvá és irreálissá válik a dolog. Mint mikor a falu egy lakója látott egy kisebb erdei állatot, majd a végén hatalmas szőrös emberevő szörnyekről hallani akik a falu körül ólálkodnak. :) Mindenki csak éppen egy kicsit értett mást a dolgon, majd a saját szavaival továbbadta, míg a végén szinte nem is az eredeti történetet halljuk vissza. Mindenesetre érdemes figyelni erre, mert így jobban kifejezhetjük saját gondolatainkat. Hátránya, hogy mindenkinek kicsit másképpen kell mesélni ugyanazt, hogy azt értse rajta amit mondani akarunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagokarca.blog.hu/api/trackback/id/tr711884132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása